Gerookte zalm met Bruine Jenever

Wist je dat Bruine Jenever zich uitstekend loont voor een marinade bij een lekkere zalmfilet? Zeker nu het barbecueseizoen aanbreekt is dit de perfecte manier om veel smaak te geven aan je zalm. Een soort van home made gravad lax, maar dan net even meer gekaramelliseerd en lauwwarm geserveerd. De combi van deze zwoele zalm met gekarameliseerde zoete mango en zilte edamameboontjes is verrassend lekker!

Het liefst laat je de zalm een hele dag marineren. Daarna dep je hem droog en rook je hem in een dichte barbecue net naast de kolen of in de rookoven op laag vuur. Doe dit kort zodat de zalm rosé gaart en lekker sappig blijft.

Ingredienten (2 personen, voorgerecht):

  • 300 gr zalmfilet
  • 3 el donkere basterdsuiker
  • 1 tl gedroogde dille
  • flinke scheut Bruine Jenever
  • 4 jeneverbessen
  • peper en zout
  • sla
  • kerstomaatjes
  • 1 kleine mango
  • 100 gr edamame bonen
  • Houtsnippers, barbecue of rookoven

Recept:

Marineer de zalm het liefst 1 dag, maar minimaal 4 uur van te voren. Bestrooi de zalm flink met peper en zout en smeer in met donkerbruine basterdsuiker. Plet de jeneverbessen. Doe de zalm samen met de dille, jeneverbessen en bruine jenever in een afsluitbare zak. Leg de zak in een ovenschaal en zet er een schaal bovenop zodat de zak onder druk staat. Plaats in de koelkast.

Verhit de rookoven met snippers of de barbecue en stop een paar houtsnippers tussen de kolen.

Dep de zalmfilet droog en houd de marinade apart. Rooster de zalm ongeveer 10 minuten op het barbecuerooster net naast de kolen en sluit af met een deksel zodat het gaat roken. Je kunt ook de rookoven gebruiken.

Snijd de mango in blokjes. Verhit een koekenpan en karamelliseer de mangoblokjes in de bruine jenevermarinade.

Pop de edamameboontjes uit hun schil, was de sla en snijd de tomaatjes in smalle reepjes.

Leg de groenten op het bord. Snijd de zalm in plakken van ongeveer 1 cm dikte en plaats op de groenten. Bestrooi met wat peper en een klein beetje dille.

Dit recept is een idee van foodie Jessica

Gemaakt met:

Bruine Jenever

Een verrassende en eigentijdse jenever die puur erg lekker is, maar zeker ook in…
Lees meer

hooghoudt

Om deze site te bezoeken moet je minimaal 18 jaar zijn. Voer je geboortedatum in: