Ganzenborst met framboos-jenever saus

Bij feestelijke dagen hoort een feestelijk gerecht. Salade van gerookte ganzenborst met framboos-jenever saus van Rijke Jenever No. 24 bijvoorbeeld. De Rijke Jenever No. 24 is een geurige, zachte jenever die goed combineert met fruit en wit vlees. Dit gerecht is een feest op tafel en nog leuk om te maken ook!

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de frambozen-jenever saus

  • Potje frambozen jam
  • Flesje frambozen azijn
  • Hooghoudt Rijke Jenever No. 24

Voor de ganzenborst salade

  • Verse ganzenborst
  • 3 liter water
  • 200 gram zout
  • 6 gekneusde jeneverbessen
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 3 laurierbladeren
  • 250 gram veldsla
  • 1 lente-ui of bos-uit voor garnering

Benodigdheden voor het roken van de ganzenborst

  • Een rookoven
  • Vleesthermometer
  • Eikensnippers
  • Houtskool

De voorbereiding van het pekelwater

Vul een grote pan of kom met 3 liter koud water en voeg het zout, de suiker, de laurierbladeren en de jeneverbessen toe. Roer tot het zout en de suiker zijn opgelost. Leg vervolgens de ganzenborsten in het pekelwater dat je net gemaakt hebt en laat het minstens 2 uur pekelen.

De bereiding van de ganzenborst

Stook de rookoven op tot maximaal 100 graden, maar niet lager dan 75 graden en zorg dat alle kolen goed gloeien voordat je begint met de snippers. Zorg verder dat als de kolen heet genoeg zijn dat er zoveel mogelijk afgesloten is van de rookoven.

Dep de ganzenborsten droog met keukenpapier en leg ze met redelijke afstand uit elkaar op het rooster van de oven. Zorg dat de kerntemperatuurmeter ingesteld staat om een alarm te geven bij 72 graden.

Het maken van de framboos-jenever saus

Smelt wat boter in een koekenpan en warm 2 eetlepels frambozenjam hierin op. Als de jam goed warm is, kan al roerend de frambozen azijn erbij. Uiteindelijk voeg je naar smaak 2 eetlepels Hooghoudt Rijke Jenever no. 24 toe, terwijl de saus op laag vuur staat. Goed roeren en nog 2 minuten zachtjes door laten koken zodat de alcohol goed kan verdampen.

Eet smakelijk!

Leg de veldsla op de helft van het bord en leg daar een mooie plak ganzenborst op. Garneer met gesnipperde lente-ui of bos-ui. Schep de saus in een amuse-lepel en leg deze naast de salade. Nog een glaasje Rijke Jenever No. 24 erbij en genieten maar!

Dit recept is van Liselotte van Foodie Adventures.

Gemaakt met:

Rijke Jenever No. 24

Geraffineerd, verfijnd en lekker zacht, dat is de Rijke Jenever No. 24. Eén van onze…
Lees meer

hooghoudt

Om deze site te bezoeken moet je minimaal 18 jaar zijn. Voer je geboortedatum in: