Kopstoot proeven met Peter

Op een regenachtige woensdagavond schuif ik aan op de werklocatie van Smaakmaker en bier-sommelier Peter. We zitten aan de bar van de pub The Dog’s Bollocks en hebben maar één doel: een nieuwe Kopstoot-combinatie ontdekken.

In juli wijdde een heel proefpanel zich aan de ultieme combinatie van Premium Jenever en bier. Daar kwamen verschillende mooie resultaten uit, waarvoor Hooghoudt een speciaal Kopstootkabinet gaat maken dat eind dit jaar beschikbaar is. Maar wij waren ook nog nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Sweet Spiced Genever. Welke biertjes kunnen we combineren met Sweet Spiced Genever als ideale kopstoot?

Welk bier past bij de kopstoot?

Op de bar staat een rij biertjes klaar. Voor Peter begon de voorbereiding al eerder. Hij ontleedt bier en jenever, door ze te ruiken en te proeven. Dan bedenkt hij combinaties op 3 niveaus: een match tussen ingrediënten, versterking van bepaalde smaken of juist het verzachten van smaken.

In zijn keuze voor bieren die passen bij Sweet Spiced Genever, keek hij ook naar Smaakmaker Kyra. “De zoete ondertonen en volle smaken als kandij en vanille van Sweet Spiced Genever passen heel goed bij koffie. Die koffie-achtige smaak komt ook terug in veel donkere bieren.” De keus valt vandaag dan ook op donkere bieren en dan met name quadrupel.

Kopstoot proeven

Tijdens het proeven kom ik er achter dat de juiste jenever-biercombinatie niet zomaar gevonden is. Bij de ene combi vervliegt de jenever te snel, bij de andere verdwijnt juist de smaak van het bier. Soms neutraliseren het bier en de jenever elkaar en op andere momenten weten ze elkaar te complementeren. Twee combinaties lijken uiteindelijk goedgekeurd te zijn en worden zelfs bestempeld als ‘toffe combi’.

En toch… toch zijn we er nog niet. De afdronk blijkt matig en we moeten weer opnieuw beginnen.

Ondertussen kan Peter zijn enthousiasme nauwelijks bedwingen. Hoe dichter we bij de juiste smaak komen, hoe actiever hij wordt. “Als je weer een mooie combinatie hebt gevonden, dan is dat een toevoeging aan jenever en aan drank in het algemeen. Hier word ik helemaal wild van!”

 

kopstoot-bruine-jenever kopstoot-bruine-jenever-bier

Drinkpairing en foodpairing

Peter vergelijkt zijn drinkpairing eigenlijk altijd met foodpairing. “Met bier en spijs zie je vaak klassieke, maffe en verrassende combi’s die op voorhand niet lijken te kloppen. Maar als je dan proeft, merk je dat rare combi’s heel goed bij elkaar kunnen passen,” legt hij uit. “Die smaken zoek ik dan ook weer in drankcombinaties.” Niet alleen de smaak, maar ook de temperatuur maakt uit. Voor de Bruine Jenever gebruiken we bieren met geroosterd mout en een hoog alcoholgehalte. Die kun je beter drinken als ze wat meer op temperatuur zijn en niet direct uit de koeling komen.

Zo zoekende komen we uiteindelijk uit bij een biertje dat minder zoet is dan alle andere bieren die we hebben geprobeerd. Na een wilde uitspatting met het Duitse Rauchbier (“alsof je een BBQ in je mond hebt”), om maar eens even iets heel anders te proberen, verschuift de focus naar rokerige bieren. Dat blijkt een schot in de roos. Na anderhalf uur proeven komen we uit bij de perfecte combinatie:

Jopen Holy Smoke & Sweet Spiced Genever.

Waarom de keuze hier uiteindelijk op valt? “Bij de Holy Smoke komen de fruitige tonen van de Sweet Spiced Genever heel duidelijk naar voren. Dan proef je ineens overduidelijk dat er ook grapefruit in zit. Zo’n twist aan de smaak vind ik supergoed. Ook blijkt de smaak van het geroosterde mout heel erg goed bij Sweet Spiced Genever te passen.”

Tevreden sluiten we de proefsessie af. Tijd om iets te gaan eten. En nog even wat glazen water te drinken na al die verschillende biertjes. Want het allerbelangrijkste bij bieren proeven, is dat je door moet slikken. “Je smaaksensoren zitten op je tong én in je keel. De nasmaak is hartstikke belangrijk. Nooit uitspugen tijdens het proeven dus!”

 

Een idee van:

Bier-sommelier Peter
hooghoudt

Om deze site te bezoeken moet je minimaal 18 jaar zijn. Voer je geboortedatum in: