De kopstoot

In de gezellige bar van Hooghoudt werden wij, het team van AlleenPuur, uitgenodigd voor een workshop Hooghoudt: Bier & Jenever tasting. Samen met Smaakmaker Peter Torenbosch wil Hooghoudt deze mooie, oude traditie weer nieuw leven in blazen. 

Wat is een Kopstoot?

Een Kopstoot is een drankje dat ‘hard’ aankomt en bestaat uit een glas bier en een glaasje Jenever. Het is dus niet één drankje, maar twee die je samen opdrinkt. Eerst de Jenever, daarna het bier maar het is ook prima als je de drankjes afwisselend nipt. Zo komt namelijk de smaken meer tot hun recht. Het is een typische Hollandse combinatie. De Kopstoot is een 'oude bekende' die sterk in opkomst is: “Het is een echt Hollands drankje en zou wat mij betreft dan ook op nummer één moeten staan” aldus Peter.

De Kopstoot 2.0 is in Delft ontstaan

Destijds is Peter met een aantal andere Smaakmakers om tafel gaan zitten om een nieuw drankje te bedenken. Peter is een echte bierkenner maar houdt ook erg van sterkere dranken zoals Jenever. Zodoende wilde hij deze graag combineren en ontdekken welke van deze soorten dranken goed bij elkaar passen.

Uit het puzzelen met de dranken zijn drie verrassende combinaties gekomen. Deze combinaties zijn alle drie een Speciaal bier geworden. Men had verzocht, aan alle workshop deelnemers, om een bier van huis mee te nemen waar ze graag een Kopstoot- combinatie mee wouden maken. Voordat we het doorhadden, vloeide de bier rijkelijk en stond de bar vol met verschillende variaties van de Kopstoot.

Uiteraard trokken we Smaakmaker Peter aan zijn jasje en vroegen we om de Kopstoot- combinaties van Hooghoudt. Hieronder de variaties.

Kopstoot 1: Maallust Tripel bier met Premium Jenever

De eerste combinatie is Tripel bier met de Premium Jenever van Hooghoudt. De Premium Jenever, een nieuwe jonge Jenever, is de nieuwste ontdekking van Hooghoudt. Deze twee drankjes gaan erg goed samen vanwege hun fruitige tonen die elkaar perfect aanvullen.

Kopstoot 2: Holy Smoke van Jopen met Sweet Spiced Genever

De tweede combinatie is de Holy Smoke van Jopen met de Sweet Spiced Genever van Hooghoudt. Deze drankjes passen erg goed bij elkaar omdat de Holy Smoke erg rokerig van smaak is. De Jenever daarentegen is vrij zoet. Hier proef je, naast de Jeneverbes, kaneel, vanille, zoethout, grapefruit en kandij. Ondanks de tegengestelde smaken van deze twee drankjes ontstaat hier een hele mooie balans.

Kopstoot 3: Baxbier Koud Vuur met Sweet Spiced Genever

De derde combinatie is de Baxbier Koud Vuur en de Sweet Spiced Genever van Hooghoudt. Deze combinatie is heerlijk omdat ze beide dezelfde zoete smaken hebben. Dus, voor ieder wat wils!

Let op: de Kopstoot is, zoals de naam al doet vermoeden, erg sterk. Wanneer je dit veel en snel drinkt kun je letterlijk een flinke ‘Kopstoot’ verwachten.

Wij hebben genoten van deze heerlijke maar ook heftige dranken. De Kopstoot is erg lekker en zeker aan te raden. Geniet, maar drink met mate!

Dit artikel is geschreven door Kim Buining. Initiatiefnemer & Fotografe bij AlleenPuur.

Een idee van:

Bier-sommelier Peter
hooghoudt

Om deze site te bezoeken moet je minimaal 18 jaar zijn. Voer je geboortedatum in: