Hooghoudt sinds 1888

Grietje en Hero Jan Hooghoudt krijgen in 1888 een bijzonder idee. Eentje van smaak, kleur en geur. Het is de start van een grote, mooie ontdekkingstocht die nog lang niet stilstaat…

1888
Passie vanaf het begin

Passie vanaf het begin

In een keldertje aan de Oosterstraat, in het centrum van Groningen, bereiden Hero Jan en Grietje Hooghoudt vol overgave likeuren en regionale dranken. Ze ontdekken een rijke wereld aan smaken.  

Lees meer
1889

Grote Kromme Elleboog

Het gaat zo snel goed dat Hero Jan en Grietje in 1889 het keldertje verruilen voor een mooi, diep pand aan de Grote Kromme Elleboog, het pand waar nu Slijterij van Erp zit.  

Lees meer
1893
De eerste affiches

De eerste affiches

Langzaam groeit de afzet aan cafés in de stad en Hero Jan en Grietje beginnen op kleine schaal reclame te maken. Horecagelegenheden hangen het zelfgemaakte affiche in hun zaak om te laten zien dat ze trots zijn op hun kwaliteitsproducten.

Lees meer
1898
Prijzen voor Grietje

Prijzen voor Grietje

Wanneer Hero Jan overlijdt aan een longontsteking, gaat Grietje zelfstandig verder. Ze ontvangt een belangrijke erkenning op de wereldtentoonstelling Nijverheid & Kunstindustrie. Het is de start van een prijzenregen voor kwaliteit en smaak. 

Lees meer
1914

De eerste steen

De likeurstokerij is te groot voor het pand aan de Grote Kromme Elleboog. Een eerste verbouwing is nodig. Syne en Ludolf metselen op 15 april de eerste steen. 

Lees meer
1920

Oude Klare

Grietje distilleert de eerste jenever, de Oude Klare. Het gaat nu zo goed dat weer uitbreiding nodig is. Hooghoudt verhuist naar de Nieuwe Ebbingestraat. De 'roerige jaren twintig' brengen een positieve, uitbundige sfeer, heel mooi terug te zien in de advertentieposters uit die tijd. 

Lees meer
1922
Valencia siroop

Valencia siroop

Na veel experimenteren introduceert zoon Ludolf limonadesiroop van het sap en de schil van Spaanse sinaasappelen. De Valencia is een succes. 

Lees meer
1926

De 2e generatie

Syne en Ludolf nemen de distilleerderij over van Grietje. Ze is dan 65 jaar.

Lees meer
1928

Geboren: Hero Jan Junior

Ludolf en zijn vrouw Manny krijgen een zoon die ze vernoemen naar de oprichter van het familiebedrijf: Hero Jan Junior. 

1928

Postzegel actie

Om het internationale karakter van de familie distilleerderij te benadrukken vinden Hooghoudt-liefhebbers tien buitenlandse postzegels achterop elke fles. De familie weekt en droogt zelf de postzegels, die ze in bulk opkopen.

Lees meer
1938
50 Jaar

50 Jaar

De spaaractie voor slijters en horeca is een klapper. Afnemers kunnen waardebonnen sparen en inwisselen voor bijvoorbeeld een horloge.

Lees meer
1940

1940 - 1945

Vruchtenwijn houdt de distilleerderij enigszins op gang tijdens de oorlog.

1968
Jonge Dubbele Graan Jenever

Jonge Dubbele Graan Jenever

Generatie twee en drie, Hero Jan junior en zijn vader Ludolf, sinds 1958 samen de directie, zetten met Jonge Dubbele Graanjenever de jenevermarkt op zijn kop. 

Lees meer
1968
Op TV

Op TV

Als eerste distilleerderij zet Hooghoudt in 1968 televisiereclame in. In 1973 steekt de verkoop van de Jonge Dubbele Graanjenever met kop en schouders uit boven de rest van het assortiment.

Bekijk de commercial
1973
Introductie eerste kruidenbitter

Introductie eerste kruidenbitter

De volgende succesvolle introductie trappelt: Kalmoes Beerenburg. 

Lees meer
1986
Nieuw pand

Nieuw pand

De distilleerderij is alweer uit zijn jas gegroeid. Reden om een nieuw pand buiten de stad te bouwen. Een stenen kruik met acht liter jenever gaat samen met de eerste paal twintig meter de grond in.

1988
De Hooghoudt straat

De Hooghoudt straat

Hooghoudt bestaat 100 jaar. Met de officiële opening van het nieuwe pand, ontvangt de familie distilleerderij de titel  'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' én een eigen straatnaam. 

Lees meer
1994

Vierde generatie

Bert Hooghoudt treedt als vierde generatie Hooghoudt toe tot de directie. 

1997

De redding

Met de Fladderakdag op 22 oktober redt Bert een geliefd drankje. Liefhebbers kunnen nog een laatste keer genieten van een Fladderak. De dag zorgt ervoor dat de vraag naar Fladderak weer toeneemt en Fladderak blijft tóch in het assortiment. 

Lees meer
2012

Een nieuw gezicht

De derde en vierde generatie van de familie Hooghoudt, Hero Jan Hooghoudt junior en Bert Hooghoudt, onthullen het nieuwe Hooghoudt-logo.  Ook drie Rijke Jenevers laten een nieuw gezicht zien. 

Lees meer
2013
125 jaar

125 jaar

Hooghoudt viert zijn 125ste verjaardag door wensen van Groningers te vervullen.

Lees meer
2014

Samenwerking Kensington

Hooghoudt en Kensington trekken gezamenlijk op. Met de Utrechtse band worden tradities en mooie momenten gedeeld.

Lees meer
2013
Introductie Bruine Jenever

Introductie Bruine Jenever

Vol en warm van smaak. Naast jeneverbes proef je kaneel, vanille, grapefruit en kandij. Een verrassende en eigentijdse jenever zowel lekker puur als in de mix met Ginger Ale. 

Ontdek meer
2014
Doop Grietje

Doop Grietje

Op 23 april 2014 doopt Hero Jan junior, de nieuwe distilleerketel van Hooghoudt. Met een kleine ceremonie krijgt een nieuwe koperen ketel, handgemaakt in Engeland, de naam Grietje. Zo eert de familiedistilleerderij Grietje Hooghoudt. 

Lees meer
2015
Onze nieuwe trots

Onze nieuwe trots

Premium Jenever is de nieuwste ontdekking van Hooghoudt. Het is een nieuwe jonge jenever. Fantastisch zuiver met ongekende smaaknuances. Fluweelzacht en vol van karakter. Verfijnd én uitgesproken, dankzij een wel heel speciaal triple gestookt kruidendistillaat van jeneverbes, iriswortel en steranijs. Vleugjes vlierbloesem en kardemom maken de 100 % natuurlijke en fluweelzachte jenever onweerstaanbaar. 

Ontdek meer
2015
Speciale editie!

Speciale editie!

In 1996 hebben we een jenever van 100% gerst, speciaal gemout met korianderzaad, op eikenhouten Sherry Oloroso vaten gelegd. Na 18 jaar in alle rust rijpen heeft ieder vat zijn eigen unieke kleur, aroma en smaak gekregen. Nu is de tijd  gekomen om de beste vaten te bottelen. Het resultaat is deze bijzondere, vintage jenever met een mooie smaak van gerijpt fruit, donkere tonen van hout en zachte tannines. Gekenmerkt door een rijke en volle afdronk. Pure kwaliteit. Van deze 18-jaar gelagerde jenever waren slechts 1000 flessen beschikbaar, wat hem tot een ware Limited Edition maakt, die niet meer in de winkel te krijgen is.

Lees meer
2016
Hooghoudt Jenever op het Eurovisie Songfestival

Hooghoudt Jenever op het Eurovisie Songfestival

Dat Douwe Bob een groot jenever-fan is, blijkt uit het feit dat hij flessen naar Zweden had meegenomen en deze vervolgens in een plantenspuit had overgeschonken om zelfs tijdens het Eurovisiesongfestival zijn favoriete sterke drank te kunnen drinken. 

Lees meer
2018
Infused by Hooghoudt

Infused by Hooghoudt

Een spannend, maar ontzettend eigenzinnig en experimenteel project; The Infused Series. Oftewel, he-lemaal des Hooghoudts. De Infused Series is een co-creatie tussen Hooghoudt en geselecteerde bartenders, die zelf hun eigen touch geven aan jenever. Infused by Bartenders. Approved by Hooghoudt. 

Lees meer
hooghoudt

Om deze site te bezoeken moet je minimaal 18 jaar zijn. Voer je geboortedatum in: