Verschil jonge en oude jenever
02-12-2014Het verschil in jong en oud ontstond rond 1900 toen de kolomdistillatie zijn intrede deed, een manier om in een continue proces alcohol te stoken tot een percentage van wel 96%. Deze alcohol diende als basis voor een nieuwe jenever waarbij de traditioneel gestookte moutwijn in de potstill werd vervangen door graanalcohol of melasse-alcohol.
Ten tijde van de tweede wereldoorlog werd graan zeer schaars en werden andere grondstoffen gebruikt voor de distillatie van alcohol zoals melasse (bijproduct van suikerbieten).
Deze nieuwe methode werd het jonge recept jenever stoken genoemd en zo ontstond de benaming “jonge jenever.”
De feiten op een rij:
- Jonge graanjenever = Jenever met maximaal 15% moutwijn, minimaal 35% alcohol
- Oude graanjenever = Jenever met meer dan 15% moutwijn, minimaal 35% alcohol
- Graanjenever = Jenever waarvan de alcohol voor 100% bereid is uit granen. Het eindproduct moet minimaal 30% alcohol bevatten.
- Moutwijn = Traditioneel in een koperen ketel gestookte granenpap. Zorgt voor de onmiskenbare graansmaak, belangrijk in jenevers.