Hero Jan Hooghoudt overleden

Op dinsdagmiddag 27 juni 2017 is de heer Hero Jan Hooghoudt overleden. Dhr. Hooghoudt overleed in het bijzijn van zijn familie en is 88 jaar geworden. ?Zijn liefde voor het delen van verhalen en zijn dagelijkse betrokkenheid maakt dat hij door velen gemist zal worden. Zijn ondernemende geest zal nog lang aanwezig blijven bij iedereen die hem kende,? zegt zijn zoon, Bert Hooghoudt.

 

Derde generatie Hooghoudt

Hero Jan Hooghoudt was de derde generatie Hooghoudt en liep als kind al rond in de Groningse familiedistilleerderij in de Nieuwe Ebbingestraat. Hij was een man van ideeën die gedreven werd door creativiteit en een ware handelsgeest. Zo zorgde hij in 1958, samen met zijn vader, voor de (her)introductie van graanjenever in Nederland: de bekende Jonge Dubbele Graanjenever van Hooghoudt. Over het maken van jenever zei hij: ?Het geluk van een borrel wordt te weinig onderkend. Van de afsluiting van de veemarkt tot het slot van een internationale top in Brussel: aan het einde wordt altijd het glas geheven.?

Tien jaar later nam hij het eigenzinnige initiatief om als eerste gedistilleerd merk met de ?JDG? een TV-commercial in te zetten. Dat gaf Hooghoudt de nationale bekendheid die het nog steeds heeft. Hij had een bijzondere liefde voor kruiden en planten. In 1973 ontdekte Hero Jan het zachte karakter van het kruid kalmoeswortel, waarmee hij Kalmoes Beerenburg introduceerde. ?Smaak maken met natuurlijke ingrediënten: iets mooiers is er niet.? Ook verhuisde de distilleerderij onder zijn leiding naar een nieuw pand buiten de stad. Hero Jan bleef tot 1993 actief in het familiebedrijf en gaf het stokje toen door aan zijn zoon Bert.

 

?Hero Jan Vertelt?

Hero Jan Hooghoudt stond bij velen bekend als verhalenverteller. Hij bracht bijna dagelijks bezoeken aan de distilleerderij, waar hij een glazencollectie en een klein museum onderhield en medewerkers en bezoekers meenam in de rijke historie van het bedrijf. In 2016 was hij nog onderdeel van de ?brand ambassador battle? op een grote cocktailshow in Amsterdam. Tijdens een speciaal arrangement in de distilleerderij, ?Hero Jan Hooghoudt Vertelt?, kon iedereen meegenieten van zijn avonturen bij het familiebedrijf. Een negen-tot-vijf mentaliteit heeft hij nooit gehad. ?We zijn natuurlijk een familiebedrijf. Dat betekent dat je met z?n allen nét even een stapje harder loopt als het nodig is. Zo hadden we in de jaren zeventig veel succes met onze cadeauverpakkingen. Dat betekende heel veel extra inpakwerk en ik heb mijn vrouw toen eens moeten vragen om ?s avonds op onze trouwdag nog een paar uur te komen helpen om dozen te vouwen.?

Hero Jan Hooghoudt is overleden aan een hartaandoening die bekend werd na een heupoperatie enkele maanden geleden. Hij is overleden in het bijzijn van zijn naaste familie.

 

 

 

hooghoudt

Om deze site te bezoeken moet je minimaal 18 jaar zijn. Voer je geboortedatum in: