Premium Oude Graanjenever

Premium Oude Graanjenever

Smaak


De Oude Graanjenever is bijzonder karaktervol. Voor deze klassieker gebruiken we een vooroorlogs recept en lekker veel eigen gestookte moutwijn. Die moutwijn rijpten we 17 jaar op Andalusische eikenhouten sherryvaten.

Gebaseerd op ons vooroorlogse recept, daarom gemaakt op een manier die niemand anders kan. Daarna hebben we een deel van in-huis gestookte moutwijn zeventien jaar laten rijpen op eikenhouten Oloroso sherryvaten, waardoor we een jenever hebben gemaakt die zelfs de meest verstokte whiskydrinker nog uit Schotland houdt. Onze Oude Graanjenever is misschien wel de origineelste benadering van een goede single malt whisky, dankzij een fijne, complexe balans tussen granen, warme specerijen en zachte tonen van hout en vanille. Maar dat moet die whisky-liefhebber natuurlijk helemaal zelf ontdekken. Wij dagen diegene in elk geval uit!

Oude jenever heeft niet langer op vat gelegen dan jonge jenever. Dat is een veelgehoord misverstand. Het verschil in jong en oud ontstond rond de Tweede Wereldoorlog. Door een tekort aan graan werd er weinig moutwijn gestookt en ontstond een nieuw recept voor jenever met minder moutwijn. Die was daardoor iets neutraler van smaak. Deze nieuwe jenever werd jong genoemd. En zo werd de vooroorlogse jenever 'vanzelf' oude jenever.

Smaakkaart


Serve
Puur
35 ml in tulpglaasje (temperatuur: 17 graden)

Mix
Old Ginger
1/3 Hooghoudt Oude Graanjenever
2/3 premium ginger ale
1 partje limoen

Vul een hi-ball glas met ijs en schenk de jenever in het glas. Voeg de ginger ale toe en knijp een limoenpartje uit boven het glas.

Cocktail
Before Gin Fizz
60 ml Hooghoudt Oude Graanjenever
30 ml citroensap
15 ml suikersiroop
Eiwit
Bruiswater

Garneren met een gedroogd citroenschijfje of een citroenpartje. Doe alle ingrediënten behalve de soda in een shaker en shake eerst zonder ijs (dry-shake) om het eiwit te laten stollen. Shake dit vervolgens stevig (tien tot vijftien seconden) met ijs en strain de cocktail in een champagne flûte of coupette. Voeg vervolgens een beetje soda en de garnering toe. 

Kopstootje
Zoek voor de lekkerste combinatie met onze Oude Graanjenever een biertje met warme smaaktonen en een hint van vanille en karamel. Suggestie: een American Pale Ale.

Bij het eten
Onze Oude Graanjenever houdt van eten dat minstens zo uitgesproken is als hijzelf. Denk aan een goede volle pan boeuf bourguignon, een (wild)paté met pruimenchutney, serranoham of jamon Ibérico of gestoofd lamsvlees. Als je meer van vis houdt is gerookte makreel een perfecte match.

18 years or
older?