Van jenever naar gin

Van jenever naar gin

Historie Jenever


In 1688 ging onze stadhouder Willem van Oranje III naar Engeland om de troon over te nemen samen met zijn vrouw Mary Stuart. Dit staat bekend als de ‘glorious revolution’ en gebeurde om te voorkomen dat Engeland een katholieke koning kreeg. Als reactie op de troonsbestijging van Willem en Mary begon Louis XIV een handelsoorlog tegen Engeland, wat er onder andere toe leidde dat de cognac-kraan dichtging.

Dankzij Willem van Oranje was er al snel een prima alternatief beschikbaar: jenever.

Van jenever naar gin.
Om belastingtechnische redenen moest de jenever echter hergedistilleerd worden en om dat herstooksel aangenamer van smaak te maken werden botanicals gebruikt. De naam van jenever verbasterde op den duur naar gin en in 1736 werd er in de ‘Gin Act’ aangegeven dat de basis van gin pure neutrale graanalcohol moest zijn, zo werd er voorgoed afstand gedaan van moutwijn als de basis van gin – juist het element dat jenever z’n complexiteit geeft.

Jenever de godfather van gin.
Hoewel jenever de voorloper is van gin verschillen de dranken qua complixiteit en smaak veel van elkaar. Beide gebruiken de jeneverbes in hun drankje, maar het verschil zit 'm in de alcohol. Voor gin maakt men gebruik van neutrale alcohol, waar jenever naast neutrale alcohol ook moutwijn toevoegd voor meer body.

 

18 years or
older?