De ontdekking van jenever

 
Al meer dan 500 jaar is jenever een geliefde borrel. Maar wist je ook dat jenever een typisch product is van de Lage Landen? Het distilleren van alcohol waaide tijdens de middeleeuwen over uit het Oosten en verspreidde zich al gauw verder over Europa.

Van geneesmiddel tot borrel
Naast heilzaam, bleek de jeneverbes ook lekker te zijn. In Nederland en België werden voor het eerst jeneverbessen gebruikt toen ze ontdekten dat het de smaak van hun distillaat uit granen sterk verbeterde. Het eerste geschreven jenever recept is terug te vinden in ´Een Constelijck Distileer Boec´ en stamt al uit 1552! Een receptuur voor jeneverbessenwater en de basis van het recept zoals wij jenever nu nog kennen.

Tijdens het laatste deel van de 15e eeuw kreeg jenever niet alleen een geneeskrachtige functie, maar ook een sociale functie. De opkomst van de gezelligheid in de fles was niet te stoppen: tegen het midden van de 16e eeuw waren er in de Lage Landen honderden distilleerderijen die jenever produceerden.

 

hooghoudt

Om deze site te bezoeken moet je minimaal 18 jaar zijn. Voer je geboortedatum in: