Historie Jenever

De ontdekking van jenever

In de 15e eeuw ontdekte men in Nederland en België dat het gebruik van jeneverbessen de smaak van hun granen distillaat verbeterde. Dit resulteerde in wat we nu kennen als jenever.

Lees meer
Historie Jenever

Hoe het distilleren begon

Jenever is een binnenlands gedistilleerde drank, maar hoe is het distilleerproces ontstaan? Oorspronkelijk is de kunst van het distilleren een Oosterse uitvinding, welke zich in de 14e eeuw via kloosters en monniken verspreidde in Europa.

Lees meer
Historie Jenever

Jeneverbes als medicijn

In de 13e eeuw wordt ons land geteisterd door de Pest. Al sinds de Oudheid staat de jeneverbes bekend om haar helende werking en tijdens de Pest werden jeneverbesjes massaal gestookt op olie, op hoop van bescherming en herstel.

Lees meer
Historie Jenever

Dutch Courage

Jenever meest karakteristieke sterke drank van Nederland! Het oudste recept van jenever stamt al uit het einde van de vijftiende eeuw, jenever gaat dus al een behoorlijk tijdje mee. In de VOC tijd verliet zelfs geen enkel schip de haven zonder een paar kruiken ‘Dutch Courage’.

Lees meer
Historie Jenever

Gin Craze

In 1720 waren Londen en andere grote Engelse steden in de greep van de 'Gin Craze'. Destijds goedkope slechte drank welke op smaak werd gebracht met jeneverbes, welke geen enkele gelijkenis toonde met de gin zoals we die vandaag kennen.

Lees meer
Historie Jenever

Van jenever naar gin

Wat zou jij doen als de cognac-kraan dichtging? Willem van Oranje III had een goed alternatief voor de handelsoorlog in 1688: jenever. Hier waren de Engelsen niet heel goed in, zij maakte hun distillaat aangenamer met botanicals.

Lees meer
hooghoudt

Om deze site te bezoeken moet je minimaal 18 jaar zijn. Voer je geboortedatum in: