Ontstaan van Jenever & Hooghoudt
Jenever is een oer-Hollands drankje om trots op te zijn. Maar wist je dat dit graandistillaat ook de voorloper is van de populaire gin? Jenever is gemaakt van jeneverbessen, granen en kruiden en is het meest gedronken binnenlands gedistilleerd.

Hoe het distilleren begon
Jenever is een binnenlands gedistilleerde drank, maar hoe is het distilleerproces ontstaan?

Jeneverbes als medicijn
Al sinds de Oudheid staat de jeneverbes bekend om haar helende werking en tijdens de Pest werden jeneverbesjes massaal gestookt op olie, op hoop van bescherming en herstel.

De ontdekking van jenever
In de 15e eeuw ontdekte men in Nederland en België dat het gebruik van jeneverbessen de smaak van hun granen distillaat verbeterde. Dit resulteerde in wat we nu kennen als jenever.

Dutch Courage
Jenever meest karakteristieke sterke drank van Nederland! Het oudste recept van jenever stamt al uit het einde van de vijftiende eeuw, jenever gaat dus al een behoorlijk tijdje mee. In de VOC tijd verliet zelfs geen enkel schip de haven zonder een paar kruiken ‘Dutch Courage’.

Van jenever naar gin
Wat zou jij doen als de cognac-kraan dichtging? Willem van Oranje III had een goed alternatief voor de handelsoorlog in 1688: jenever. Hier waren de Engelsen niet heel goed in, zij maakte hun distillaat aangenamer met botanicals.

Gin Craze
In 1720 waren Londen en andere grote Engelse steden in de greep van de 'Gin Craze'. Destijds goedkope slechte drank welke op smaak werd gebracht met jeneverbes, welke geen enkele gelijkenis toonde met de gin zoals we die vandaag kennen.