Het verschil tussen jonge en oude jenever


Als je denkt dat Oude Jenever langer op het vat heeft gelegen dan Jonge Jenever heb je het toch echt mis! Maar wat is nu het echte verschil tussen jonge en oude jenever?

Opkomst Jonge Jenever
Voor het verschil tussen jonge en oude jenever moeten we even terug in de tijd. Rond 1900 deed de kunst van kolomdistillatie zijn intrede, door middel van dit nieuwe stookproces kon er alcohol worden gestookt tot een percentage van wel 96%. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was graan erg schaars. Waardoor de traditioneel gestookte moutwijn in de potstills werd vervangen voor graanalcohol of melasse-alcohol. Door minder te leunen op moutwijn, maar meer op specerijen ontstond er een nieuw jenever recept. De populariteit van dit nieuwe recept nam enorm toe gedurende de oorlog.

Deze nieuwe methode werd het jonge recept jenever stoken genoemd en zo ontstond de benaming “jonge jenever.”

Verschil tussen jonge en oude jenever
Het verschil tussen jonge en oude jenever heeft dus niks te maken met het aantal jaren dat een jenever op het vat heeft gelegen. Oude jenever hoeft niet eens per se op vat gelegen te hebben! En mocht je in een slijter een jonge gelagerde jenever vinden, is dit ook goed mogelijk.

Volgens de 'oudere' recepturen wordt jenever gemaakt met een hoger precentage moutwijn dan het 'jongere' receptuur. Het draait allemaal om de moutwijn! Maar wat is het verschil in smaak? Door de hogere moutwijn percentage heeft oude jenever een vollere en granige smaak. Een jonge jenever is door de neutrale alcohol strak, fris en kruidig. Kom bij ons op bezoek en ontdek onze smaken!

De feiten op een rij:

  • Jonge graanjenever = Jenever met maximaal 15% moutwijn, minimaal 35% alcohol.
  • Oude graanjenever = Jenever met meer dan 15% moutwijn, minimaal 35% alcohol.
  • Graanjenever = Jenever waarvan de alcohol voor 100% bereid is uit granen. Het eindproduct moet minimaal 30% alcohol bevatten.
  • Moutwijn = Traditioneel in een koperen ketel gestookte granenpap. Zorgt voor de onmiskenbare graansmaak, belangrijk in jenevers.

 

 

 

 

hooghoudt

Om deze site te bezoeken moet je minimaal 18 jaar zijn. Voer je geboortedatum in: